Tuesday, July 26, 2005

Sukker i kaffen

Frederik har - ikke overraskende - med begejstring læst følgende:

Slankekur: Slank... med sukker i kaffen Jyllands-Posten 25 juli 2005, 1 . sektion side 2
Sukker i kaffen ser ud til at nedsætte risikoen for fedme betydeligt, viser ny undersøgelse. Af Morten Runge Fem daglige kopper kaffe. Et par sukkerknalder i hver. Og tre kilo lettere. Bruger man sukker i kaffen og teen, er chancen for at være overvægtig 40 pct. lavere, end hvis man indtager sin varme drik helt rent, viser en ny undersøgelse. Overraskelse»Til vores store overraskelse kan vi se, at der er langt færre overvægtige blandt dem, der bruger sukker i kaffen,« siger en af forfatterne til undersøgelsen, professor Finn Gyntelberg fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital. 5.200 deltagereHan har sammen med andre forskere fra hospitalet analyseret data fra 5.200 københavnske mænd det såkaldt Copenhagen Male Study, der blev sat i gang i 1970 for at undersøge, hvordan overvægt hænger sammen med alkohol, rygning, motion og kaffe. »Resultaterne for kaffe var langt de mest interessante, og vi har ikke fundet lignende data andre steder. Hvis vores hypoteser er rigtige, burde man gå og småspise druesukker i løbet af dagen for at slanke sig,« siger Finn Gyntelberg. Men kan resultaterne ikke skyldes, at overvægtige bevidst undlader at bruge sukker i kaffen i et forsøg på netop at slanke sig? »Det troede vi også først. Men da vi kiggede nærmere på tallene, så vi, at tendensen også er klar hos de normalvægtige,« siger forskeren, der netop har fået resultaterne offentliggjort i det anerkendte European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation. Nedsætter appetitten Finn Gyntelberg tør ikke lægge hovedet på blokken med en sikker forklaring på fænomenet, men hans forskerhold har følgende bud: »Sukkeret i kaffen stimulerer et signalstof i tarmen, der nedsætter appetitten. Og de kalorier, som sukkeret indeholder, betyder meget mindre end det nedsatte indtag af mad.« Det kunne være en forklaring, mener professor i fysiologi på Københavns Universitet, Jens Holst. Brug for ny forskning»Men man er samtidig nødt til at lave en ekstra undersøgelse for at se, om det er kombinationen af kaffe og sukker, der aktiverer det appetitnedsættende hormon.« Formand for Ernæringsrådet, Bjørn Richelsen, finder undersøgelsen interessant, selv om han ikke umiddelbart tror på en årsagssammenhæng mellem sukkeret og vægten. »Men man kunne jo lave en undersøgelse med to kontrolgrupper. Så ville vi finde ud af det,« siger han. morten.runge@jp.dk kaS